Logga in

Logga in
söndag 24 juni 2018
Guidebild

Nationer i Uppsala

Studentlivet i stan kretsar kring stans nationer. Här hittar du nationerna i Uppsala. Nationerna bildades redan på 1600-talet i Uppsala och idag finns 16 aktiva. I gamla tider var viktigaste uppgiften att studenter skulle träffas och umgås och inte ha så mycket hemlängtan. Idag funkar nationerna mer som en träffpunkt för studenter. Till din nation ska du kunna gå och träffa både nya och gamla vänner, sysselsätta dig på din fritid och knyta kontakter för din framtid. Norrlänning? Stockholmare? Skåning? Alla är välkomna. Välkommen!

Gotlands Nation

Östra Ågatan 13, 753 22 Uppsala

Gotlands Nation må vara en av de minsta nationerna i Uppsala, men den är med all säkerhet en av de mysigaste! Mycket har hänt sen nationens officiella födelse 330 år sedan och nationen har en hel del att erbjuda!

Gästrike-Hälsinge nation

Trädgårdsgatan 9, 753 09 Uppsala

Gästrike-Hälsinge Nation är en av Uppsalas tretton studentnationer. Sammanlagt är vi cirka 1900 medlemmar. I den fysiska världen finner du oss i ett gult 1880-talshus på Trädgårdsgatan 9. Där sitter fyra heltidsanställda och en deltidsanställd; förste, andre och tredje kurator, köksmästare samt en uthyrningsansvarig. Det är de som har det yttersta ansvaret för nationens verksamhet. Nationens verksamhet består av ett blandat utbud aktiviteter som man både kan besöka och arbeta med.

Göteborgs Nation

S:t Larsgatan 7, 753 11 Uppsala

Göteborgs nation har i över 300 år varit en naturlig samlingsplats för Uppsalastudenter som vill berika sin vardag. Syftet med nationen är att vara en sorts andra familj för våra medlemmar, något som alltid genomsyrar hela vår verksamhet.

Kalmar nation

Svartmangatan 3, 753 12 Uppsala

Kalmar nation har sedan 1663 varit vindskydd för studenter i Uppsalas akademiska snålblåst. Sedan dess har medlemsantalet ökat från 20 till 1700. Vi tar hand om det praktiska och roliga vid sidan om studierna. Vi har bostäder, bibliotek, festverksamhet, pub, fika, klubb, livescen, fotoförening, idrott, kör, teater, blandbandscirkel och tidning. Nationens pub har öppet sex dagar i veckan och vid fint väder har den uteservering. Vårt bibliotek har läsplatser tillgängliga klockan 10-24 varje dag utom lördag. Våra bostäder ligger centralt bredvid nationen.

Norrlands nation

Västra Ågatan 14, 753 09 Uppsala

Norrlands nation är Uppsalas största nation med över 7 000 medlemmar. Nationshuset ligger vid Fyrisån och är den största nationsbyggnaden i Uppsala.

Smålands nation

Sankt Larsgatan 5, 753 11 Uppsala

Smålands nation har ett brett utbud av aktiviteter och föreningar. De har en pub, fika på lördagar, Pub Quiz på onsdagar med kluriga frågor och Fredagslyx med bubbel och snittar. Bland underföreningarna märks idrottsföreningen SNIF som spelar innebandy och volleyboll, Smålandskören, orkestern Glasblåsarna, Syjuntan, Smålandsteatern och Kulturnämnden som ordnar kulturella aktiviteter.

Stockholms nation

Drottninggatan 11, 753 10 Uppsala

Stockholms Nation är en ideell studentorganisation som är till för studenternas välbefinnande. Vi ordnar baler, gasquer, fester, pubar, danskvällar och andra evenemang här finns ett större nationsarkiv, bibliotek, en idrottsförening, ett damsällskap, en kör, spex och mycket mycket mer. Här kan du äta lunch, ta en kopp kaffe eller sitta och plugga. Om du vill lära känna nya människor och tjäna lite pengar kan du jobba vid något av Nationens evenemang.

Uplands nation

S:t Larsgatan 11, 753 11 Uppsala

Uplands nation har en lång och spännande historia. Nationen grundades 1642 och 1825 köpte Uplands nation det hus som vi än idag använder. Detta betyder att Uplands är den nation som har varit längst i en och samma byggnad. År 1829 slogs Uplands nation samman med Roslags och Fjärdhundralands nationer.

Värmlands nation

Ingmar Bergmansgatan 2, 753 10 Uppsala

Värmlands Nation har allt som Uppsalas studentliv kan tänkas erbjuda. Tillsammans med de tolv andra nationerna bidrar vi till att göra Uppsala till den kanske bästa studentstaden i världen. Uppsalas nationsliv har en lång historia och 2010 firade Värmlands nationen 350-årsjubileum med bland annat en bal på Uppsala slott.

Västgöta nation

Västra Ågatan 18, 753 09 Uppsala

Västgöta nation har cirka 1200 medlemmar och nationshuset hittar du på Västra Ågatan 18. Västgöta nation erbjuder ett rikt kulturliv med bland annat tre körer, orkester, pingisklubb, idrottsförening, teatergrupp och en egen tidning. Du behöver inte ha anknytning till Västergötland för att gå med i nationen.

Västmanlands-Dala nation

S:t Larsgatan 13, 753 11 Uppsala

Som en av Uppsalas 13 anrika studentnationer strävar vi efter att tillvarata studenternas intresse inom hela det studiesociala området – och vi har lärt oss ett och annat sedan vi började 1639. Du hittar oss i det stora, vita Alvar Aalto-huset på S:t Larsgatan i Uppsala. Nationen brukar i dagligt tal kallas V-Dala.

Östgöta nation

Trädgårdsgatan 15, 753 09 Uppsala

Östgöta Nation eller "ÖG" som den även kallas är en av Uppsalas äldsta nationer. 1996 firade nationen 350-årsjubileum med stor bal på Uppsala slott. Man passade också på att renovera nationen från källare till vind.

// Consent