Logga in

Logga in
onsdag 22 augusti 2018
Sida5_KristinaSYV.jpg

Går det att välja fel?

GYMNASIEVALET. Vilket program passar dig bäst utifrån dina önskemål och förutsättningar? Det kan studie- och yrkesvägledare hjälpa dig att bena ut.

 Grundskolans studie- och yrkesvägledare (SYV) är specialister på gymnasiets regler och utbud. Med SYV kan du diskutera valet med en neutral part och få hjälp att sortera all information.

Stort utbud

– Gymnasievalet handlar mycket om att få ihop det stora utbudet med vem du själv är, säger Kristina Modén, studie- och yrkesvägledare på Gränbyskolan. Försök få en tydlig bild av alternativen genom att läsa på, se filmer, gå på gymnasiemässan och öppet hus och träffa skolans vägledare.

Utbildning att bygga vidare på

Kristina påminner om att gymnasievalet inte är avgörande för din framtid.

– Det är en grundutbildning du kan bygga vidare på, oavsett om du väljer yrkesprogram eller högskoleförberedande. Det går alltid att komplettera med specifika kurser senare.

På gymnasiet finns också en studie- och yrkesvägledare, som kan hjälpa till i valet av kurser, med motivation om den tryter, och vägleda om framtida val och utbildningar.

Jämför skolor

Susanne Stjernberg, SYV på IT-Gymnasiet, tycker att det viktigaste inför gymnasievalet är att börja brett och läsa om alla program.

– Utgår du ifrån en viss skola eller program finns risk att du begränsar du dig. Tänk på vad du tycker är roligt och vill lära dig mer om.

Susanne menar att det inte finns några felval så länge du har förberett dig väl och tagit reda på det du behöver veta. – Du vet inte hur det blir förrän du provat, och då har du blivit en erfarenhet rikare och lärt dig något av det.

Susanne får medhåll av Kristina Modén:

– Det går inte att välja fel, men för att göra ett så bra val som möjligt krävs en del jobb och där kan vi hjälpa till. Det bästa programmet är det där du tror att du kommer att trivas.

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

VIKTIGA DATUM

NOVEMBER-DECEMBER: Öppet hus på skolor och Gymnasiemässan 14/11.

22 JANUARI-15 FEBRUARI: Ansökningsperiod till gymnasiet.

28 FEBRUARI: Sista datum att lämna in en underskriven ansökan till SYV på din skola.

APRIL: Preliminärt antagningsbesked.

1-15 MAJ: Möjlighet till omval.

1 JULI: Slutligt antagningsbesked. Kontrollera om du ska skicka in ett svarskort.

24 JULI: Sista datum att svara på antagningsbeskedet.

AUGUSTI: Reservantagning till lediga platser.

// Consent