Logga in

Logga in
onsdag 22 augusti 2018

Lärare ger sina bästa råd

GYMNASIEVALET. Gymnasielärare har en stor erfarenhet av att varje år möta nya elever. Vi träffade fyra lärare för att få deras bästa tips till elever och föräldrar inför gymnasievalet.

Gargi Datta, lärare på Katedralskolan.

– Fundera på vilka ämnen du tycker är roliga, vad du har lätt för och vad du vill lära dig mer om. Det ska vara kul att gå på gymnasiet! Gymnasietiden är viktiga år i ens liv då mycket förändras. Du behöver inte veta i nian vilken inriktning du ska ha under hela gymnasiet, eller vad du ska jobba med i framtiden.

– När du har börjat på gymnasiet, jämför dig inte med andra. Det är vanligt särskilt i ettan och jag försöker då prata med elever om att de ska sätta fokus på sig själva och sina förutsättningar.


 

Nicklas Nilsson, lärare på Yrkesplugget.

– Jag vill gärna ta död på myten att yrkesprogram bara innebär praktiskt arbete och därför passar den som är skoltrött. Det ingår mycket teori varvat med det praktiska och eleverna läser även kärnämnen. Däremot stämmer det att många går direkt ut i arbetslivet eftersom de skaffar sig ett stort yrkesnätverk under utbildningen. Det går även att anpassa utbildningen så att du blir behörig till högskola.

– Det kan vara nyttigt att tänka på att vi har det ganska bra i Sverige som får utbildningen gratis. Jag märker att de ensamkommande ungdomarna kan uppskatta skolan på ett annat sätt. För andra elever brukar det vara stor skillnad i inställning efter att de haft APL, arbetsplatsförlagt lärande, då de kommer tillbaka mer motiverade i studierna.


Johnny Hellgren, lärare på Fridegårdsgymnasiet

– Välj inte utifrån strategier om vad som ska bära längst i karriären, till exempel att välja skola efter chans att få höga betyg. Det går att få bra betyg i alla skolor och på alla program. Det viktigaste är att du mår bra under de här tre åren, då presterar du också bättre.

– Till föräldrar vill jag säga att de ska påminna sina barn om att livet inte avgörs av gymnasiet. Särskilt tjejer har så mycket press på sig från samhället och det är viktigt att inte spä på de kraven utan avdramatisera gymnasievalet. Nästan alla skolor är bra, det kan vara en tröstande tanke.


 

Tobias Jonsson Noppa, Cultus Gymnasium.

– Kom ihåg att det aldrig är kört, vill du till exempel läsa vidare på högskolan går det att anpassa utbildningen oavsett vilket program du går. Välj inte efter kompisar utan efter intresse, gymnasiet är en chans att bredda ditt nätverk.

– Mitt bästa tips är att besöka skolor tillsammans med vårdnadshavare, gå på öppet hus och prova på-dagar för att få en känsla för miljön.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent