Logga in

Logga in
lördag 21 juli 2018
gymn myter.jpg

Fem myter om gymnasievalet

Det kan vara svårt att få rätsida på allt som sägs om gymnasiet. Många i din närhet har åsikter och förslag på vad som är rätt gymnasieval för dig. När de råden inte alltid stämmer, blir det hela ännu mer förvirrande. Skolverket har tagit fram en lista på vanliga myter, fördomar och missuppfattningar om att välja gymnasieutbildning.

Här är några av dem, samt några extra som kommit upp i vår research och samtal med lärare och studievägledare.

Gymnasievalet avgör din framtid

Nej, det är ett val av grundutbildning. Yrkesprogrammen på gymnasiet fokuserar på att ge kunskaperna som krävs för att gå ut i arbetslivet direkt efter gymnasiet. Det går inte desto mindre att välja kurser på yrkesprogrammen som ger behörighet till vidare studier. Medan de högskoleförberedande programmen gör just detta, de förbereder dig med kunskaper du måste ha för att kunna läsa vidare på universitet eller högskola. Tänk på att den rakaste vägen framåt är för de flesta människor ganska krokig; de flesta vuxna har bytt karriär både en och två gånger.

Det är viktigt att hitta en skola där man passar in

Nej, det viktiga är att följa sitt intresse. Alldeles för många hänger med kompisarna dit de går, vilket resulterar i att elever går program som de egentligen inte känner för. Det viktiga är att hitta ett program som känns intressant. Det är där möjligheten finns att vidga sitt nätverk och träffa nya vänner som delar det intresset. Då blir det mycket lättare att må bra under gymnasietiden.

Yrkesprogrammen passar för den som är skoltrött

Nej, yrkesprogram ställer också krav. Den här myten grundas på missuppfattningen att yrkesprogrammen skulle vara enklare eller inte ha teoretiska kurser. Detta är långt ifrån fallet. I ett yrkesprogram kan du fördjupa dig i helt andra ämnen än på ett högskoleförberedande program, som kan vara minst lika avancerade.

Har man gjort sitt gymnasieval, kan man aldrig byta

Absolut inte, det finns möjlighet att byta program både i början av och mitt i din gymnasieutbildning. Det finns alltid fler chanser att välja om. För att kunna byta måste det finnas lediga platser på det gymnasieprogram du vill gå istället. Tänk på att det alltid är lättare att byta program tidigt, för att inte behöva läsa ikapp kurser.

Man bör välja skola efter chans att få bra betyg

Gör inte ditt val utifrån strategier om vad som ska bära längst i karriären. Det går att få bra betyg i alla skolor och på alla program. Det viktigaste är att du mår bra under de här tre åren, då presterar du också bättre.

Läs mer om vanliga missuppfattningar om Gymnasieskolan på www.skolverket.se

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent