Logga in

Logga in
onsdag 22 augusti 2018

Så tänkte jag!

GYMNASIEVALET. Möt några gymnasieelever som berättar hur de tänkte inför valet och delar med sig av sina bästa tips.

Viktor Jodén och Lémise Nema Joda

 

Lémise Nema Joda går första året på Vård- och Omsorgsprogrammet, inriktning akutsjukvård och räddningstjänst, på Cultus Gymnasium. Varje onsdag är hon på brandstationen, där teori varvas med praktik.

– Vi har varit i Fyrisån och sett hur det går till att rädda någon som ramlat i, och snart ska vi få rökdyka, berättar Lémise.

Lémise gick först ettan på Samhällsvetenskapsprogrammet men bytte både program och skola.

"Jag vill bli något där jag kan vara delaktig i samhället. Efter gymnasiet kommer jag att ha behörighet att arbeta som undersköterska medan jag pluggar vidare."

– Det här kändes mer givande, jag vill bli något där jag kan vara delaktig i samhället. Efter gymnasiet kommer jag att ha behörighet att arbeta som undersköterska medan jag pluggar vidare.

För Viktor Jodén som går i trean på samma program, har det varit positivt att få prova det mesta inom vårdområdet och göra praktik alla tre åren.

– Jag var väldigt skoltrött efter högstadiet men det har funkat bra. Jag lär mig bättre genom praktiskt arbete och då går det också bättre på proven. Som del i kursen vårdpedagogik ger han HLR-utbildning för ettorna på skolan och via en ideell förening också för nyanlända svenskar.

– Det är roligt att prova på att handleda andra, säger Viktor.


 

 

Tilda Pettersson

 

Tilda Pettersson går i trean på SMIP, Samhällsvetenskapsprogrammet med internationell profil, på Rosendalsgymnasiet. Tilda berättar att hållbar utveckling och internationella frågor är centrala.

– Jag tycker att det är jätteroligt att lära mig mer om världen och då var det naturligt att välja SMIP, säger Tilda. Men så började jag tveka precis innan valet. Jag hade hört att det bara går högpresterande elever på Rosendal och undrade om jag skulle passa in. När jag började gymnasiet förstod jag att alla skolor och program kräver mycket plugg. Därför tycker jag att det är bäst att välja något du är intresserad av.

"När jag började gymnasiet förstod jag att alla skolor och program kräver mycket plugg. Därför tycker jag att det är bäst att välja något du är intresserad av."

Tilda råder alla som ska börja gymnasiet att komma ihåg att njuta och ha roligt, för tiden går fort.

– Jag är så avundsjuk på dem som får välja nu, jag önskar att jag kunde gå om mina tre år.


 

 

Linus Lindberg


Linus Lindberg
står i ett restaurangkök och förbereder lunchbuffé. Linus går i årskurs två på Ekebyskolans lärlingsutbildning, Restaurang- och Livsmedelsprogrammet. Två dagar i veckan har Linus undervisning på skolan, resten av veckan på en arbetsplats där han har en handledare. Just nu är han lärling på IFU Arena.

– Jag har ungefär samma arbetsuppgifter som de anställda här, berättar Linus. Han valde lärlingsutbildningen för att han är intresserad av matlagning och tycker om praktiskt arbete.

"För mig är det perfekt att lära mig hur allting fungerar på en arbetsplats och att träffa klasskompisarna i skolan två dagar."

– För mig är det perfekt att lära mig hur allting fungerar på en arbetsplats och att träffa klasskompisarna i skolan två dagar. Det är också en fördel att jag får erfarenhet av att jobba på flera olika ställen, jag tror det ökar chansen till anställning sedan efter gymnasiet.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent