Logga in

Logga in
lördag 21 juli 2018
gymn studievägledare.jpg

Lyssna på alla alternativ

Har du bestämt dig för vilket program du ska läsa till hösten? Vilken skola? Studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att vidga perspektiven till omvalet.

—För att göra ett bra gymnasieval är det en förutsättning att man som elev har fått veta vilka alternativ som finns där ute. Gabriella Henriksson arbetar som studie- och yrkesvägledare på Vaksalaskolan och Tunabergsskolan och delar med sig av sina tips inför omvalet. Hon berättar att i hennes roll ska samtalen med eleverna bidra till att minska val som görs utifrån kön, kulturell bakgrund eller studietradition i hemmet.

—Det är vanligt att elever till exempel säger ”Jag vet redan vad jag vill bli, frisör, för min mamma är frisör!”. Det är ofta det man känner till som man väljer. Därför är det viktigt att vidga perspektiven. Alla elever borde få samma chans att välja gymnasium utifrån sig själva och sina önskemål.

Programmet är viktigast, sedan skola

Under omvalsperioden är det bra att gå igenom sina alternativ och fundera om något har ändrats sedan ansökan.

—Börja gärna med att gå på Öppet hus och prova-på-dag. Alla gymnasieskolor tar även gladeligen emot elever från nian som vill veta mer eller skugga en gymnasieelev, ett tips är att ställa frågor till gymnasieeleverna på skolan! Kom ihåg att programmet du ska gå är viktigast, sedan skola. Ställ dig frågan om programmet matchar dina framtida önskemål om studier eller yrken. Om du känner att du har ett program som prio ett, jämför alla skolor som har det programmet. Lägg gärna till fler alternativ och rangordna dem så att du garderar dig.

Ta reda på fakta

Till omvalet påminner Gabriella om att det alltid finns information om gymnasiet, om du vill ha den.

—Det finns utbredd ryktesspridning om gymnasieskolor och program, bland såväl skolungdomar som vuxna. Det händer ibland att en lärare ringer mig och säger ”nu har jag några elever här i nian som tror att den skolan går det inte att komma in på eller på den skolan är man lediga på fredagar”. Då går jag in till den klassen och reder upp situationen. Så ta alltid reda på fakta! Prata med studievägledaren på din skola!

Till föräldrar föreslår Gabriella att de engagerar sig i den omfattning de klarar av.

—Titta tillsammans på material om programmen och skolorna. Gå tillsammans på Öppet hus. Prata gärna om intresseområden. Det kan också vara bra att berätta på vilka grunder du valde ditt yrke. Det är värt att komma ihåg att det är elevens val och att det kan se annorlunda ut idag.

—Eleverna är blanka blad i början av årskurs nio, då är det inte så konstigt att de säger att de ska bli samma som mamma eller pappa, det är det de känner till bäst. Tiden är dock sällan mogen att ta det beslutet redan då. Frågeställningarna förändras under årets gång. Så även om du har bestämt dig, lyssna ändå på alla alternativ som finns. Det kommer ge dig grunden till ett bra och genomtänkt gymnasieval — som du kommer trivas med.

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

VIKTIGA DATUM

APRIL Se ditt preliminära antagningsbesked.

24 APRIL-15 MAJ Möjlighet till omval.

1 JULI Se ditt slutliga antagningsbesked. Kommer även med posten.

24 JULI Sista datum att skicka in svar på antagningsbeskedet.

AUGUSTI Reservantagning till lediga platser.

// Consent