Logga in

Logga in
onsdag 22 augusti 2018
föräldrar.jpg

Tips till dig som förälder

GYMNASIEVALET. Föräldrar och vårdnadshavare är ett viktigt stöd i undomars gymnasieval. Läs på, engagera dig, svara på frågor, bolla funderingar och uppmuntra - men låt ditt barn intressen och vilja bestämma.

Kristina Modén, studie- och yrkesvägledare på Gränbyskolan, tycker att föräldrar har en viktig roll att stötta sina ungdomar att våga göra val utifrån sig själva och stå emot omgivningens åsikter eller reklamkampanjer. Susanne Stjernberg, IT-Gymnasiet, håller med.

– Jag upplever att många unga vill diskutera gymnasievalet med sina föräldrar. Även om det är bra att barnen får välja vad de vill, är det värdefullt för många att ha samtal hemma med vuxna som känner dem väl.

• Gymnasievalet kan vara lite av en djungel och du som vårdnadshavare kan hjälpa till att ta reda på information. Titta igenom gymnasiekatalogen tillsammans, gå på gymnasiemässan, öppet hus och på informationsmöten.

• Håll reda på datum. Här kan du verkligen ha en viktig roll för det är mycket praktiskt att hålla i huvudet!

• Försök att inte öka pressen. Kom ihåg att det inte på något sätt är kört för framtiden vad än valet blir. Det viktigaste är att ditt barn ska trivas under gymnasiet!

• Om det känns väldigt osäkert, boka tid med studie- och yrkesvägledare på skolan.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent