Logga in

Logga in
tisdag 17 juli 2018
sannaglam.jpg

Sirius har givit Uppsala guldläge

På söndag kommer IFK Göteborg och deras supportrar på visit till Uppsala. Välkomna hit, säger jag! Jag hoppas att fler håller med.

Jag har många minnen från allsvenska bortamatcher, och flera är direkt plågsamma när det gäller bemötandet av oss som kommit på besök. Att tas emot av stumma, stinna kravallpoliser utan ansats till välkomnande är inget man vill ta med sig hem.
    Det kan vara en del av anledningen till att jag fortfarande har lite problem med städer som Västerås och Göteborg. Jag har varit på besök där flera gånger, och många av gångerna fått glasklart för mig att jag är ovälkommen, att jag bör hasta mig in på arenan och snabbt som attan masa mig hem till min stad efter slutsignal. Bara för att jag haft en tröja i ”fel” färg på mig.
    Det är, i mina ögon, bland det största självmål man kan göra som arrangör och representant för sin stad. Låt oss inte ens tänka tanken på att agera likadant nu när vi får besök i samband med att den allsvenska fotbollen är en del av Uppsala.

För vi har guldläge här. De kommer att komma hit besökare som inte skulle ha promenerat genom city och stadsparken om inte deras favoritlag haft match mot Sirius i sommar. Se till att de tar med sig en trevlig upplevelse hem och att Uppsala blir ett alternativ för framtida resor, utflykter eller kanske till och med företagsetableringar.

Butikerna i city och Uppsala Citysamverkan vill färga staden blåsvart. Jag vet att Sirius organisation sliter som djur för att få det allra bästa arrangemang som går att uppbringa på Studenternas. Jag vet också att flera krogar bjuder in till pregames. Att sponsorer, partners och media lyfter och rapporterar.
     Jag utgår ifrån att de digitala skyltarna vid infarterna till staden välkomnar till Studenternas på matchdagarna. Jag förväntar mig att stadsbussarna kör med blåsvarta flaggor, att man kan köpa ett Siriusmål (och varför inte ett IFK-Gbg-mål på söndag, om man är lagd åt det hållet?) på McDonalds. Att vi som bor här välkomnar de som har ”fel” tröja på sig.

Jag vill inte se rapportering om hur polisen rustar - i fall att ..., eller hur mycket städning i stadsparken kan kosta skattebetalarna, inte läsa griniga kommentarer i sociala medier om att det kanske kommer fulla män i bara överkroppar som eventuellt kan bli bråkiga. Släpp fokuseringen på att någon möjligen kommer att kissa offentligt.

Det går att välkomna bortasupportrar och vanliga fotbollsintresserade. Det är inte ens svårt.

Jag har ett lysande exempel från en viktig bortamatch i Norrköping. Fem supporterbussar från Stockholmsklubben på plats många timmar innan avspark en strålande sommardag. Bussarna anvisade till en egen plats vid en park (kan ha varit en grusplan) invid arenan. Ett litet utrymme där klubbens egen trubadur kunde rigga upp lite enkelt och underhålla i solen. Foodtrucks med både mat och dryck, bord och bänkar och toaletter.

Extremt smart sätt att välkomna 300 gäster till sin stad, naturligtvis!

#hejauppsala

//Susanna Lans

 

 

 

 

 

 

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent