Logga in

Logga in
måndag 20 augusti 2018
nynyvillis.jpg

Villfarelser - en dold Uppsalagoding

De cyniska bilderna gör succé på sociala medier. Mathias Leclér är mannen bakom verken och vår reporter Johann Bernövall fick en exklusiv intervju inför boksläppet på Kulturnatten.

Hundratusentals följer hans svarta men humoristiska bilder och collage på sociala medier men själv är han okänd för de allra flesta. Nu ställer Mathias Leclér - mer känd som Villfarelser - ut sina bilder på Kulturnatten. Dessutom fungerar tillställningen som releasefest för den nya boken “Krama mig hårt din jävel”.

Mathias har alltså valt att fira den nya boken i hemstaden Uppsala, på restaurang Picnic.  

– Känslan är bra, det är kul att ställa ut i hemstaden. Det blir nog ett bra drag med utställning, release för nya boken och även en ny Villfarelse-öl från Uppsala Brygghus, säger han. 

Vad betyder Uppsala för dig?
  
– Uppsala är hemstaden. Ibland hatar man den, ibland älskar man den. Men. Jag är ju kvar efter alla år så jag måste övervägande älska Uppsala. Jag tror kanske inte staden som sig har format mig som person, det är nog snarare personerna runt mig. Det är möjligtvis Årsta då, om vi ska prata geografi, som kanske format mig. Sist jag var där, som vuxen, märkte jag att hela Årsta krympt men ingen verkade bry sig nämnvärt. 

Hur går det till när du skapar ett av dina verk, finns någon metod?
  
– Svårt att säga. Ibland hör eller kommer jag på ett ord. Då skriver jag ner det för att sen senare bygga något runt ordet. Ibland kommer en mening som jag sen sätter ihop med ännu en mening. Blir den bra brukar jag googla den så det är jag som kommit på vad jag gjort. Vill inte sno någon annans texter. Sånt är viktigt. 

Varför började du med det här? 
  
– Jag har faktiskt ingen aning om varför egentligen. Det var tre år sedan. Både bilden och texten var kass men efter något år började jag hitta en form för det jag nu gör idag. Det var mer enkel humor i början, lite plumpt till och med.

Var ambitionen redan från början att det skulle bli så här stort med böcker och mängder av följare?
  
– Nej. Jag hade ingen ambition att få massa följare när jag väl startade kontot på sociala medier.  

"När "Rebellen" delades som fan så fick jag en hint om att det skulle ta hus i helvete."

Mathias Leclér

Fanns det någon särskild stund då du fattade att det skulle bli en stor grej? 
  
– Svårt att säga. När "Rebellen" delades som fan så fick jag en hint om att det skulle ta hus i helvete. Vilket det gjorde rätt kvickt efter.

Hus i helvete! Var det så det kändes? 
  
– Jag är rätt kluven till Villfarelser, eller inte Villfarelserna som sig utan det som det för med. Jag tillhör den lilla grupp i dagens samhälle som inte strävar efter att synas och höras som privatperson. Som Villfarelser alla gånger, men jag är inte alltid helt komfortabel med att bli ett ansikte för det jag gör.  

Slutligen, är du i mål nu efter tre år? Eller finns någon framtidsvision för Villfarelser?
  
– Nej, jag är verkligen inte i mål, jag har hela tiden nya projekt på gång. Min plan är att dra Villfarelser några varv till, kanske inte i den typiska Villfarelse-looken. Det finns även planer på att översätta till engelska. En sak kan jag i alla fall säga; jag kommer inte sluta i första taget.

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

Villfarelser på Picnic - bokrelease & vernissage

Vernissage och bokrelease pågår mellan 16.00-19.00, på Kulturnatten, lördag 9 september. 

Restaurang Picnic, Stationsgatan 4.

// Consent