Logga in

Logga in
tisdag 19 juni 2018

Behå-invasion i Uppsala City

Manifestation uppmärksammar bröstcancer under rosa månaden.

Varje år opereras cirka 350 kvinnor som drabbats av bröstcancer i Uppsala. Det är inte en fråga om du drabbas utan en fråga om när du eller någon i din närhet drabbas av bröstcancer i någon form. Ungefär en kvinna i veckan avlider till följd av sjukdomen.

Under oktober, som ofta kallas den rosa månaden uppmärksammas kampen mot bröstcancer extra runt om i hela Sverige. I Uppsala har man nu pyntat gatorna med Behå-ar.

Syftet med denna manifestation är att synliggöra att detta är en av de vanligaste dödsorsakerna för kvinnor. Varje Behå motsvarar en kvinna som kan vara någons mamma, fru, mormor, farmor, kollega, lärare eller nära vän som drabbats av bröstcancer.

- Vi vill med detta visa att vi som drabbats är olika i storlek, form och ålder. Vi vill även väcka debatten och visa här på plats hur det ser ut i vårt län, säger Lisa Thörn, ordförande i bröstcancerföreningen Kungsängsliljan i Uppsala län.

- Vi vill också lyfta vikten av att tidigt undersöka sina bröst regelbundet, gå på mammografin, våga prata med väninnor, familj och andra som drabbats. Det smittar inte utan det är viktigt att våga prata om cancer och finnas som stöd.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent