Logga in

Logga in
lördag 21 april 2018
klimatanpassning.JPG

Uppsala bäst på klimatanpassning!

Nu kartläggning placerar Uppsala i topp.

Uppsala är bäst i Sverige på klimatanpassning, därefter följer Lomma och Stockholm på delad andraplats. Det visar en ny kartläggning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.

Kartläggningen som genomförs för tredje året i rad visar en positiv trend gällande kommunernas klimatanpassningsarbete. 91 procent av kommunerna svarar i år att de arbetar med klimatanpassning, en ökning med 10 procentenheter från 2016. Men det är stor variation i hur långt kommunerna har kommit. Tre av tio kommuner har inte analyserat hur de kan påverkas av framtida klimatförändringar. Endast två av tio kommuner uppger att de följer upp och utvärderar sitt klimatanpassningsarbete. 139 av 202 (7 av 10) svarande kommuner når inte upp till hälften av poängen i rankningen.

Stora kommuner har överlag kommit längre jämfört med små och medelstora kommuner, och kustkommuner har i högre utsträckning etablerat sitt klimatanpassningsarbete jämfört med inlandskommuner.

Uppsala har fått högst poäng bland de stora kommunerna, följt av Stockholm på andra och Växjö på tredje plats. Lomma har fått högst poäng bland de medelstora kommunerna följt av Vänersborg på andra och sedan Danderyd/Eksjö på delad tredje plats. Av de små kommunerna har Aneby fått högst poäng, följt av Gnosjö på andra och Arjeplog på tredje plats.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.