Logga in

Logga in
fredag 25 maj 2018
ny-motta.jpg

Uppsala får ny kocktävling

I maj är det premiär för Uppsalakocken - en tävling och minifestival för att höja statusen på kockyrket och få fler att söka sig till kockutbildningen.

Boris Motta är mannen bakom idén och han har en gedigen bakgrund som kock på flera välkända  kök i både Stockholm och Uppsala. I dag arbetar han i restaurangen på Söderby Golf och är bekymrad över återväxten inom kockyrket.

Under en kväll med vännerna föddes en vild idé om en tävling för kockar i Uppsala.
    - Det görs för lite för oss kockar i Uppsala. Vi behöver synliggöra alla duktiga tjejer och killar inom yrket både för deras egen skull, men också för att få fler att söka sig till kockutbildningen.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en treårig gymnasial utbildning och i Uppsala hålls den på Ekebygymnasiet. Trots att det i det närmaste är garanti att få jobb direkt efter utbildningen och att det idag kryllar av kändiskockar i tv och i olika tävlingar, är det förvånansvärt få som söker.
   - Förra året var det 18 sökande och då är det inte ens alla som slutar som kockar efter det, berätta Boris.

Tävlingen, som hålls för första gången, går på Ekebygymnasiet den 23 maj och håller på hela dagen. Det kommer att  vara öppet hus med utställare och man hoppas att det kommer mycket publik.
    Sex Uppsalakockar tävlar tillsammans med en varsin elev från Ekeby. Tävlingsmomentet består i att laga en rätt med de förutbestämda råvarorna pilgrimsmussla, torsk och zuccini. Sedan presenterar kocklagen sin rätt löpande för en jury under dagen.

Räkna med en kockfest där Uppsalas rutinerade rävar och kommande generation samarbetar i kampen om förstapriset

Kockarna som tävlar

Axel Rostvik

Daniel Westerberg

Oscar Jonsson

Linnéa Svantesson

Pontus Egly

Zac Johansson

 

Juryn består av

Jens Ericsson

Johan Hedberg

Bodil Frick

Nicole Gripenberg Slotte

En representant från svenska kockföreningen

 

 

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.