Logga in

Logga in
lördag 21 juli 2018
JUKKA-NY.jpg

"Rent geografiskt är Uppsala perfekt"

Uppsala.com har pratat med entreprenören Jukka Saario.

Det började på Smålands nation där han under studietiden var engagerad i klubbverksamheten. Efter studierna tog han över nationens festvåningar och startade sitt första bolag. Detta ledde sedan vidare till First Hotel Linné, klubb Orange och restaurang Smultron, som han drev tills det beslutades att det skulle byggas om till bostäder. Nu är det dags för hans nya bolag, som riktar in sig på annorlunda drycker. 

Din nya satsning Colorfulbrands handlar om drycker som sticker ut, vad menas med det?
- Allt som är nytt är intressant. Vin- och spritbranschen är otroligt stor! Vill du ta dig in gäller det att du har något som är speciellt, att du syns och hörs. Min kollega Sebastian Jofré Armijo var en av de första att ta in det blå vinet till Sverige och vi kommer att utöka vårt utbud med vin men också med olika tonic och ölsorter. Vi har en öl som är japansk-belgisk fusion som redan säljs på olika krogar. Vi satsar också mycket på det ekologiska, alla färgämnen är naturliga och vi vill även få in fler veganviner på marknaden.
- Vi vill att krogar och Systembolaget tar in oss för att de tror på produkten, att de vet att det kommer att funka och att det passar dem. Vi vill inte sälja något bara för att det är kul att ha på hyllan.

Jukka Saario har en lång karriär bakom sig när det gäller krogbranschen. Han kom hit från Småland 1997 för att studera Human resources vid Uppsala universitet och blev engagerad i Smålands nation där han sedan tog över festvåningen. Detta öppnande flera dörrar och ganska snart tog han över First Hotel Linnés festvåningar. Han har även hjälp folk att navigera sig runt i festdjungeln vid olika arrangemang, till exempel vid ett bröllop eller en företagsfest, där det kan vara lätt att gå vilse bland alla val. Då har Jukka gripit in med tips och förslag på både lokal och dryck.   

Vad fick dig att välja Uppsala?
-
Som studentstad är Uppsala fantastiskt. Nationerna har sådan bred verksamhet och erbjuder så många möjligheter! Det är mycket mer än bara fest, du kan engagera dig i musik, teater, i restaurang och krog. Allt drivs som ett företag. Du har chansen att få arbeta som förste kurator, som är som en vd för ett företag. Även att sitta i nationsstyrelsen ger bra erfarenheter för framtiden, speciellt om du ska jobba med sådana frågor.

Smultronställe i Uppsala när det gäller mat och dryck?
-
Oj, jag måste nog säga två ställen. Först Miss Voon, det är en upplevelse varje gång. De har riktigt coola drinkar, bra mat och en galen utsikt, de får mig alltid att le! Sedan Bierhuis, de har ett stort sortiment när det gäller öl, jag själv visste inte mycket om öl innan men Bierhuis har introducerat mig till några fantastiska ölsorter, den finns en öl till varje måltid.

Vad är det du gillar med att bo i Uppsala?
- Rent geografisk är Uppsala perfekt, ska du resa tar det inte mer än 20 minuter till Arlanda och har du ett möte i Stockholm klockan två kan du vara hemma till klockan fem igen. Uppsala är också väldigt vackert med mysiga kvarter, mycket av den gamla arkitekturen är bevarad. Uppsala är så pass stort att du har det du behöver men tillräckligt litet för att känna dig som hemma.

Var är du om 10 år?
- Då jobbar jag fortfarande med dryck men fullskaligt. Jag är kvar i Uppsala men jag har gärna ett till boende i Italien, det var där jag friade till min fästmö!

 

  • Av: Isabella Winge

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Jukka Saario

Ålder: 45 år
Bor: Uppsala
Familj: Fästmö, två hundar samt bonusdotter
Sysselsättning: Entreprenör, aktuell med egna bolaget Colorful Brands samt hovmästare på Bierhuis
Intressen: Mat och dryck, träning

// Consent