Logga in

Logga in
lördag 21 juli 2018
wille-sahlstedt.jpg
Bild: UNT-arkiv

"Om Uppsala är min kropp är Gränby mitt hjärta"

Uppsala.com har tagit ett snack med ståuppkomikern och Uppsalagodingen Wille Sahlstedt.

Med en mamma som är utbildad skådespelare och med ett intresse för teater, en pappa som alltid berättat typiska ”dadjokes” och med en egen dragning till att stå i centrum och att få folk att skratta, blev ståuppkomik ett ganska självklart val för Wille Sahlstedt!

 

Hur började du med stand up?

- Mamma har alltid uppmuntrat mig att hålla på, hon är själv utbildad inom skådespeleri. Sen så var jag väldigt blyg som liten, så humorn blev som en försvarsmekanism i början. Jag märkte tidigt att pappa alltid drog lama ”dadjokes” som fick mamma att skratta, så jag snodde dem och drog några i skolan som fungerade. Efter det började ett personligt intresse växa fram och jag började utveckla min egen stil. När jag sen såg Björn Gustafsson i Melodifestivalen 2008 kände jag att jag ville testa på stand up på riktigt.

Detta resulterade i stand up tävlingen bungy Comedy 2010, när Wille bara var 16 år.

- Det gick helt okej. Du fick tre minuter på scenen och skulle vara så rolig som möjligt. Jag hade mycket kompisar i publiken så fick bra respons, det ökade självförtroendet!

 

"När jag såg Björn Gustafsson
i Melodifestivalen 2008 kände jag
att jag ville testa på stand up på riktigt!"

 

Vad är det stand up som lockar?

- Du har en sån gemenskap med publiken, ni skrattar tillsammans. Jag har också ett någorlunda bekräftelsebehov, vilket såklart är en bidragande faktor till att jag håller på. Jag tycker även om friheten du har när du arbetar med stand up. Du bestämmer själv vad du vill säga, ingen kan bestämma åt dig. Men då måste du också vara beredd på att själv ta smällen om ett skämt går riktigt fel.  

 

Har du några förebilder som du inspireras av?

- Jim Carrey när han höll på med stand up. Hans mimik, kroppsspråk, rörelser. Här i Sverige är det Magnus Betnér som alltid har varit en stor förebild, han vågar säga saker och struntar i vad alla tycker, han står fast vid det även om inte alla håller med. Den övertygelsen är väldigt inspirerande. Även Johan Glans för att han är så glad hela tiden samt Nisse Hallberg, som är en av dem jag känner bäst. Han kom fram till mig efter ett gig jag körde i Stockholm och sa att jag var som en lillebror till honom då vi har ganska lika humor. Vi har hållit ihop sen dess.

Hur ser stand up scenen ut i Uppsala?

- Jag vet att nationer då och då kör amatörkvällar vilket är väldigt kul. Jag var själv med och hjälpte till att anordna en på Kalmars nation. Annars skulle jag varmt rekommendera Oslipat på Katalin, det är grymt bra! Det är lagom mängd komiker så alla får plats och tid att köra sitt material.

Hur ser du annars på Uppsala?

- Om vi säger såhär, om Uppsala är min kropp är Gränby mitt hjärta. Det är där jag är uppvuxen. Det som är skönt med Uppsala är att det har så många olika människor, du träffar nytt folk hela tiden. Jag tycker de flesta här också har en skön inställning, främst studenter som kommer hit för att plugga. Det är en lagom stor stad, vilket för mig är en enorm trygghet. Det Känns också som en större gemenskap att man kommer från Uppsala, än om man kommer från till exempel Stockholm.

Till sist, hur ser framtidsplanerna ut?

- Jag vill ju hålla på heltid med stand up, vill åka Sverige runt och turnera, men det kan dyka upp en massa olika projekt.  Jag är öppen för det mesta!

  • Av: Isabella Winge

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Wille Sahlstedt

Ålder: 24 år
Bor: Uppsala
Familj: mamma, pappa, storasyster i Australien
Intressen: Sport, humor, umgås med vänner (dricka öl!)

// Consent